طبق آمارها بیشتر از ۲۹ درصد صادرات استان مازندران را فرآوردههای لبنیات تشکیل میدهند که شامل انواع پنیرهای طبیعی، دوغ، شیر و شیرخشک است و بیشتر محصولات از طریق کارخانههای آمل صادر میشود.
علاوه بر این شرکت پنج واحد لبنی دیگر در آمل انواع فراوردههای لبنی شامل بستنی، پنیر، ماست، دوغ، دسر و غیره تولید میکنند و محصولات این واحدها به کشورهای مختلف از جمله عراق، قزاقستان، روسیه، ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، ترکیه و دیگر کشورهای حوزه خزر صادر میشود.
سابقه صادرات نخستین محموله محصولات لبنی مازندران به کشورهای همجوار به اوایل دهه ۹۰ بر می گردد به طوریکه نخستین محموله صادراتی این استان به کشور روسیه با ارسال پنیر وشیرخشک از شرکت کاله آمل با مهر و تایید دامپزشکی به مسکو انجام شد.
و اکنون بعداز حدود یک دهه از آغاز فرایند صادرات محصولات لبنی مازندران این استان توانسته است با استفاده از ظرفیت هایی که داشته و زیرساخت هایی که فراهم کرده است بشترین میزان صادرات لبنی کشور را به خود اختصاص دهد.
بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران، این استان دارای سه میلیون و ۸۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین است.
طبق آمار انجمن صنایع غذایی مازندران، ۳۵ کارخانه لبنی در استان مجوز فعالیت دارند که با ۵۰ درصد ظرفیت کار می کنند و ظرفیت واحدهای لبنی مازندران روزانه پنج هزار ۲۰۰ تن شیر است در حالی که میزان تولید شیر در این استان به حدود ۲ هزار تن نمی رسد.
دامداریهای مازندران سالانه حدود ۸۰۰ هزار تن شیر تولید میکنند و کمتر از ۳۰۰ هزار تن آن را تحویل کارخانهها میدهند و نبود پالایشگاه و توسعه صادرات، مردم روستاها به سمت تولید دامهای شیری تشویق و بسیاری از مشکلات دامداران سنتی استان رفع شود.
مسوولان دولت سیزدهم در مازندران برای رونق بخشیدن به بازار صادراتی محصولات لبنی این استان ضمن بکار بستن دیپلماسی تجاری و هدف قرار دادن کشورهای همسایه برای قرار گرفتن محصولات مازندران در سبد خرید آنها، برنامه و چشم انداز دراز مدت برای توسعه صادرات را پایه ریزی کردند.
از جمله این برنامه ریزی ها ساخت بزرگترین پالایشگاه لبنیات غرب آسیا در آمل است؛ استاندار مازندران سوم شهریور امسال این خبر را بیان کرد.