شرکت آهن و فولاد ارفع با انتشار فراخوانی به دنبال احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۴۰ مگاواتی است تا بتواند با استفاده ظرفیتهای خورشیدی بخشی از نیاز خود را تأمین و به فولاد سبز دست پیدا کند.
شرکت آهن و فولاد ارفع یکی از تولیدکنندگان برتر فولادی است که محصولاتی همچون آهن اسفنجی، شمش فولاد، فولادهای آلیاژی و … است.
محصولات این مجموعه کیفیت بالا و استانداردهای جهانی را در اختیار داشته و میتواند با عبور از برخی بحرانها میزان صادرات خود را افزایش دهد. اما همانطور که اشاره شد، بحرانهایی در مسیر تولید وجود دارد که میتواند قدرت رقابتی این مجموعه در بازارهای صادراتی را تحت تأثیر قرار دهد.
تأمین انرژی نه تنها ارفع بلکه سایر شرکتهای فولادی را تحت تأثیر قرار داده است و باعث شده تا زیانی در حدود ۸ میلیارد دلار برای سال جاری به همراه داشته باشد. این درحالی است که زیان یاد شده میتواند راهی پروژههای توسعهای شود. به همین دلیل شرکتی مانند آهن و فولاد ارفع برای میدیریت این بحران به سراغ اجرای پروژههایی رفته است که بتواند در نتیجه آن بخشی از این مشکل را حل کند.
به عنوان مثال پروژه ذخیره سازی گاز طبیعی مایع (LNG)یکی از اقداماتی است که این مجموعه برای رفع این بحران در دستور کار قرار دهد. این پروژه با هدف مدیریت مصرف گاز در فصول سرد سال و جلوگیری از توقف تولید، به عنوان نخستین پروژه LNG در صنعت فولاد کشور در دست اجراست. با حمایت دولت و نهادهای مرتبط، این پروژه در سال ۱۴۰۳ با سرمایه گذاری بیش از ۳,۰۰۰ میلیارد ریال در مساحتی به وسعت ۲۸ هکتار در ضلع شرقی شرکت آهن و فولاد ارفع آغاز شده است.
اما در کنار این موضوع آهن و فولاد ارفع پروژه دیگری را در دستور کار دارد که فراخوانهای آن را منتشر کرده است. استفاده از ظرفیتهای خورشیدی میتواند گامی مهم در راستای مدیریت بحران انرژی باشد.
نیروگاههای خورشیدی در ایران به دلیل شرایط جغرافیایی، اقتصادی و محیطی خاص این کشور، مزایای زیادی از نظر قیمتی و اجرایی دارند.
ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود در کمربند خورشیدی جهان قرار دارد. متوسط تابش خورشیدی در ایران حدود ۴.۵ تا ۵.۵ کیلووات ساعت بر مترمربع در روز است. وجود مناطق گسترده بیابانی و کم جمعیت مانند کرمان، یزد، و خراسان باعث شده که فضاهای مناسبی برای احداث نیروگاههای خورشیدی فراهم شود.
حال ارفع با استفاده از این مزیت به دنبال استفاده از روش جایگزین برای تأمین انرژی است و استفاده از نیروگاههای خورشیدی میتواند علاوه بر تأمین نیاز هزینههای کمتری نیز به همراه داشته باشد. از سویی دیگر ساخت نیروگاههای خورشیدی نسبت به نیروگاههای حرارتی یا آبی زمان بسیار کمتری نیاز دارد و در عرض چند ماه قابل اجرا است.
همچنین نیروگاههای خورشیدی پس از احداث هزینههای عملیاتی و نگهداری بسیار پایینی دارند، زیرا سوختی مصرف نمیکنند و نیاز به نیروی انسانی محدود دارند. با کاهش هزینه فناوریهای مرتبط (مانند پنلهای خورشیدی و اینورترها) در سالهای اخیر، هزینه ساخت نیروگاههای خورشیدی کاهش یافته است. هزینه برق خورشیدی وابسته به نوسانات قیمت سوختهای فسیلی نیست. این امر به ایجاد ثبات در قیمت برق در بلند مدت کمک میکند.
تمامی این موارد نشان میدهد ارفع جایگزین خوبی برای حل بحران انرژی یافته است و استفاده از نیروگاههای خورشیدی میتواند روند تأمین انرژی را روی غلطک انداخته و فعالیت خطوط تولید را پایدار کند.
از سویی دیگر باید به این نکته توجه داشت که برخی تغییرات مدیریتی میتواند شرایط را برای توسعه حداکثری فراهم کند و حالا ارفع با حضور مدیری جوان در رأس خود میتواند به حرکت در مسیر تکنولوژیهای نوین و انرژی پاک مؤثر باشد.
استفاده از نیروگاههای خورشیدی میتواند ارفع را به فولاد سبز نزدیک کند، مسئلهای که در سالهای پیش رو اصلی ترین موضوع در توسعه صادرات شرکتهای فولادی خواهد بود. حال برنامه ارفع برای احداث نیروگاه خورشیدی میتواند گامی در این راستا باشد.